Pohankové knedlíky s oblohou
Ingredience:

Knedlíky:

 

  • pohanka (loupaná lámanka)
  • celozrnná mouka

 

Obloha:

 

  • mořská sůl
  • mořská řasa
  • fazole adzuki
  • cibule
  • hlíva ustřičná
  • brokolice
  • hlávkové zelí
  • sezamový olej

 

Postup přípravy:

Knedlíky: propereme pohanku a kráte povaříme aby nám vznikla hustá kaše a necháme uplně vystydnout. Smíchame s celozrnnou moukou (pšeničná, špaldová, pohanková...je to jedno) v poměru 1:1 (pokud máme bezlepkovou dietu nemusíme přidávat žádnou mouku). Podle potřeby přidáme vodu, ale opatrně, těsto by mělo být hodně husté. Pak navlhčenýma rukama tvarujem knedlíky a házíme do vroucí osolené vody. Vaříme 10-15minut.

Obloha: 1)fazole adzuki a sušenou hlívu ústřičnou, které jsme předem namočili na 6 hodin, vaříme cca 60min s proužkem omyté mořské řasy(kombu, nori, wakame....). 2) nakrájíme cibulku najemno a krátce osmahneme na sezamovém oleji. Přidáme špetku mořské soli a nakrájené zelí. Zamícháme, podlijeme tochou vody a dusíme 60-75min. Mužeme dozdobit vařenou brokolicí či jinou zeleninou.