Pohankové vafle
Ingredience:
150g pohankové mouky
150g celozrné pšeničné mouky
50g másla
2 vejce
1/2 l podmáslí
1 chemicky neošetřený citrón
1 lžíce třtinového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
olej nebo přepuštěné máslo
třtinový cukr na posypání
ovoce na zdobení
Postup přípravy: Máslo na mírném ohni rozpustíme.Vejce rozklepeme a oddělíme žloutek od bílku.Podmáslí rozmícháme se žloutky a rozpuštěným máslem. Citron omyjeme a ostrouháme z poloviny  kůru .V míse smícháme pohankovou a celozrnou mouku,cukr , prášek do pečiva,sůl a citronovou kůru. Podmáslovou směs zašleháme šlehačem do směsi s pohankou. Z bílků ušleháme tuhý  sníh a opatrně přimícháme. Pečící plochy vaflovače potřeme tukem, nalijeme asi 1a1/2 lžíce těsta, uhladíme zavřeme a pečeme asi 3-4 minuty. Můžeme posypat cukrem a zdobit  ovocem.