Celozrnné vánočky
  • 1 kg hrubé špaldové mouky
  • 4 PL rostl. smetany Gran Cucina
  • 7 dkg droždí (1,5 kostky)
  • 20 dkg fruktózy
  • 2 PL rumu (nemusí být)
  • 1 vanilkový cukr (Natural - fruktóza s pravou vanilkou)
  • 1/2 litru sojového mléka
  • špetka soli
  • trocha nastrouhané citronové kůry
  • hrst rozinek - spařit horkou vodou
  • hrst oloupaných mandlí (plátky nebo pokrájené na kousky)

Smícháme všechny suroviny, jen polovinu mandlí si dáme stranou. Kynuté těsto je potřeba řádně vymíchat, aby se nelepilo. Pak necháme zakryté utěrkou vykynout. Po vykynutí upleteme z těsta 2 vánočky, dáme na plech vyložený peč. papírem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme mandlemi a opět necháme alespoň 1/2 hod. zakryté utěrkou kynout. Pečeme na max. 180 C. Vánočky upečeme do zlatova a ihned po vyndání potřeme olejem. Zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Pocukrujeme Glukopurem (hroznový cukr).